Slikar  

 

Dalibor Jelavić - Biografija

DALIBOR JELAVIĆ rođen je 29. svibnja 1949. godine u Beogradu.
Od 1950. do 1960. živio je u Vrgorcu, potom u Metkoviću, a od 1961. u Zagrebu, gdje je stekao osnovno, srednje i visoko obrazovanje. Godine 1968. - 1969. surađivao je s prof Krstom Hegedušićem u njegovom ateljeu na Rokovom perivoju u izradi kartona za freske spomenika na Tjentištu.
Od 1969. do 1972. surađivao s akad. slikarom Edom Murtićem u nizu projekata (tapiserija, mozaik, keramika) kao njegov pomoćnik. Godine 1972. upisao je studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, Odsjek grafike kod prof. Dalibora Paraca. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1977. godine u klasi prof. Nikole Reisera. Postao je suradnikom Majstorske radionice prof. Ljube Ivančica i prof. Nikole Reisera od 1977. do 1979. godine. Godine 1978. boravio u Parizu i Rouenu, gdje je nastao ciklus crteža Strašila. Godine 1977. godine postao je članom Hrvatskoga društvo likovnih umjetnika, a također i članom Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. 1987. s grupom umjetnika (Hržić, Jelavić, Kiš, Penezić, Rašić, Rogina) utemeljio je i vodio ArTreso-(Trajnu radnu zajednicu) u kojem je djelovao do 1991. na području umjetničkog oblikovanja i grafičkog designa.
Godine 1990. postaje dopredsjednik Hrvatskoga društvo likovnih umjetnika. Godine 1991. postaje dragovoljac Domovinskoga rata; također je suorganizator i osnivač "Satnije hrvatskih umjetnika" te je promoviran i odlikovan u više navrata. Godine 1991.- 1992. dopredsjednik je Hrvatskoga društva likovnih umjetnika i aktivno se zalaže za očuvanje rada Društva povrat u zgradu Doma likovnih umjetnika "Ivan Meštrović". Godine 1992. radi u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu na poslovima grafičkog dizajna. Od 1976. do danas aktivno je izlagao samostalno i grupno u zemlji i inozemstvu (Francuska, Njemačka, Mađarska, Austrija, Slovenija, Rumunjska, Crna Gora, Italija, BiH, Island, Belgija, Makedonija, USA, Velika Britanija...). Umjetničko djelovanje ogleda se u različitim likovnim tehnikama (crtež, grafika, ulje, tapiserija, emajl, keramika, plakat), a u posljednje vrijeme i u stvaranju video-zapisa (dokumentarni film, TV-spotovi, 3D animacija). Za svoj je rad višekratno nagrađivan.Živi i radi u Zagrebu.

 
O nama Publikacije Bienale Međunarodni susreti Novosti Izložbe Biografije Kontakt
Sva prava pridržana © Galerija Kula 2009
Galerija kula
Povratak na pocetnu stranicu Pošaljite nam e-mail
English Hrvatski
Dalibor Jelavić

Dalibor Jelavić