Slikar  

 

Željko Hegedušić - Biografija

Izložbe umjetnika:
ŽELJKO HEGEDUŠIĆ, rođen je u Tuzli 22. srpnja 1906. god. od oca Lovre, profesora klasičnih jezika, i majke Dragice Horvatin. Obitelj se preselila 1909. god. u Zagreb, gdje pohađa pučku školu i realnu gimnaziju. Godine 1925. upisuje Kraljevsku akademiju za umjetnost i obrt u Zagrebu, gdje su mu profesori Ferdo Kovačević, Maksimilijan Vanka, Jozo Kljaković, Tomislav Krizman, Ljubo Babić, a specijalku polazi kod Vladimira Beciča. Nakon diplomiranja 1930. god. dobiva jednogodišnju stipendiju Francuskog instituta u Zagrebu za boravak u Parizu. Istovremeno ondje su Vjeko Parać, Ivo Rein, Edo Kovačević, Antun Motika, Antun Šimek, Kamilo Tompa, Vanja Radauš... Sudjeluju u pripremanju II. izložbe Zemlje u Galerie Billiet 1931. god. i vraća se u Zagreb 1932. godine. Sudjeluje kao gost na izložbama Zemlje, a na VII. (posljednjoj i zabranjenoj!) trebao je nastupiti kao član grupe. Profesor je crtanja na gimnaziji u Sremskoj Mitrovici od 1933.-1939. god., gdje se 1934. oženio gimnazijskom kolegicom Bratislavom Vasiljević. Od 1939. god. profesor je na II. realnoj gimnaziji, a zatim na I. gimnaziji u Zagrebu.
Ratnih godina, u skupini hrvatskih umjetnika i pod vodstvom brata Krste, oslikava svetište u Mariji Bistrici, zatim predaje u Školi primijenjenih umjetnosti, a od 1950. god. kratkotrajno i na novoosnovanoj Akademiji primijenjenih umjetnosti u Zagrebu. Sudjeluje u izvedbi zastora Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Anno Domini 1573. I surađuje s Krstom pri izradi fresaka na Tjentištu. Od godine 1971. u slikarskoj je mirovini.
Bio je član grupe Nezavisnih hrvatskih umjetnika, a poslije rata grupe Mart. Bavio se kopiranjem fresaka, ilustrirao knjge, izradio je brojne dekoracije, bio je likovni savjetnik u Interpubliku, Likumu, Centroreklamu, izdao je grafičku mapu 8 litografija. Izlagao je na brojnim izložbama u zemlji i svijetu, sudjelovao na mnogim likovnim kolonijama. Primio je nekoliko nagrada i odlikovanja.
Autoru je 1971. god. priređena monografska izložba (slike, crteži, grafike, 1931.- 1971.) u Modernoj galeriji u Zagrebu (Mladenka Šolman), 1991. god. retrospektiva crteža (crteži, 1925.-1990.) u Galeriji Karaš HDLUZ-a (tekst: Vlado Bužančić), 1996. god. retrospektiva grafike u Kabinetu grafike HAZU (tekst: Mirna Abaffv), 1998. izlazi monografija u izdanju Art studio Azinović (tekst: Mladenka Šolman), a 1999. u Klovićevim dvorima priređena je umjetniku sveobuhvatna retrospektivna izložba (tekst:Darko Schneider).
 
O nama Publikacije Bienale Međunarodni susreti Novosti Izložbe Biografije Kontakt
Sva prava pridržana © Galerija Kula 2009
Galerija kula
Povratak na pocetnu stranicu Pošaljite nam e-mail
English Hrvatski
Željko Hegedušić

Željko Hegedušić