Slikar  

 

Michael Snow - Biografija

Izložbe umjetnika:

Michael Snow: Biografska napomena

Michael Snow rođen je 1928. u Torontu, gdje trenutno i živi - no, također je živio u Montrealu, Chicoutimiju, Winnipegu i New Yorku.

On je glazbenik (klavir i drugi instrumenti) koji je nastupao samostalno, kao i s raznim ansamblima (najčešće s CCMC-em iz Toronta) u Kanadi, SAD-u, Europi i Japanu. Angažirali su ga za komponiranje glazbe The Burdocks Ensemble i Eve Egoyan. Izdane su brojne snimke njegove glazbe.

On je također i autor filmova koji su prikazani na festivalima u Australiji, Brazilu, Kanadi, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Koreji, Italiji, Japanu, Nizozemskoj, Turskoj, Ujedinjenoj Kraljevini i SAD-u, te se nalaze u zbirkama nekoliko filmskih arhiva, među kojima su Anthology Film Archives (Arhiva antologijskog filma) u gradu New Yorku, Royal Belgian Film Archives (Kraljevska belgijska filmska arhiva), Brisel, te Oesterreichisches Film Museum (Austrijski muzej filma), Beč.

Bio je slikar i kipar, premda se od 1962. većina njegovih radova temeljila na fotografiji ili je bila holografska. Radovi u svim tim medijima prisutni su u privatnim i javnim zbirkama diljem svijeta, među kojima su National Gallery of Canada (Nacionalna galerija Kanade), Art Gallery of Ontario (Umjetnička galerija Ontarija) (Toronto), Museum of Modern Art (Muzej suvremene umjetnosti) (New York), Philadelphia Museum of Art (Filadelfijski muzej umjetnosti), Museum Ludwig (Muzej Ludwig) (Köln i Beč), Centre Georges-Pompidou (Centar Georges-Pompidou) (Pariz), Tate (London), te Musée des Beaux-Arts (Muzej likovne umjetnosti) i Musée d'art contemporain (Muzej suvremene umjetnosti) u Montrealu.

Od 1970. stvara video, filmske, slajd i zvučne instalacije i knjige o umjetnicima kao što su Michael Snow/A Survey (Pregled) (1970.), Cover to Cover (Od korice do korice) (1975.), 56 Tree Poems (56 pjesama o drveću) (1999.), i BIOGRAPHIE of the Walking Woman 1961.-1967. (BIOGRAFIJA žene koja hoda) (2004.), te radove za časopise Impulse (1975.), Photo-Communiqué (1986.), te C magazine (1993.).

Retrospektive njegovih slika, skulptura, zvučnih instalacija, fotografskih radova i holografije prikazane su u muzeju Hara Museum (Tokyo), njegovih filmova u Cinémathèque Française (Francuskoj kinoteci) i galeriji Centre Georges-Pompidou (Pariz), u arhivu Anthology Film Archives (Arhiva antologijskog filma) i muzeju Museum of Modern Art (Muzej suvremene umjetnosti) (New York), te u institutu L'Institut Lumière (Lyons), a njegovog cjelokupnog rada u svim medijima istovremeno 1994. u galerijama Power Plant (Elektrana) i Art Gallery of Ontario (Umjetnička galerija Ontarija) (Toronto). Retrospektiva njegovih fotografskih radova 1962.-99. nazvana Panoramique (Panoramski prikaz) prikazana je u Palais des Beaux Arts (Palača likovne umjetnosti) (Brisel), te je nastavila s prikazivanjem u Nacionalnom centru za fotografiju (Centre national de la photographie) (Pariz) i MAMCO-u i Saint-Gervaisu (Ženeva). Dodatne retrospektivne izložbe postavljene su u Vankuverskoj galeriji umjetnosti (Vancouver Art Gallery) i Muzeju suvremene umjetnosti (Musée d'art contemporain) (Montreal). Prikaz njegovih apstraktnih kiparskih radova, Objects of Vision (Predmeti koji se vide), prezentiran je u Umjetničkoj galeriji Ontarija 2012. Glavna retrospektiva njegovih fotografskih radova, Michael Snow: Photo-Centric (Fotocentrično), otvorena je u Muzeju umjetnosti Filadelfije početkom 2014. godine. 2015. je centar La Virreina Centre de la Imatge u Barceloni prikazao Michael Snow. Sequences (Sekvence), retrospektivu njegovih radova u svim medijima.

Samostalne i grupne izvedbe njegovih vizualnih radova prikazane su u muzejima i galerijama u Amsterdamu, Atlanti, Barceloni, Berlinu, Bonnu, Bostonu, Briselu, Kasselu, Kilkennyju, Limi, Lisabonu, Los Angelesu, Lucernu, Lyonsu, Minneapolisu, Montreuxu, Münchenu, New Yorku, Ottawi, Parizu, Pittsburghu, Quebec Cityju, Rotterdamu, San Franciscu, Torontu i drugdje.

Michael Snow je izvršio nekoliko javnih narudžbi, od kojih su najpoznatije Flight Stop (Čekaonica na letove) u centru Eaton Centre i The Audience (Publika) u Skydome-u (sada Rogers Centre), obje u Torontu. Njegov rad The Windows Suite (Komplet prozora) otvoren je u rujnu 2006. u kompleksu Pantages Hotel and Condominium u ulici Victoria Street, Toronto, a njegov rad Les Lumieres (Svjetlosti) otvoren je na fasadi Cinémathèque Québécoise (Kvebeške kinoteke) u Montrealu u rujnu 2013. Njegovo najnovije naručeno djelo, Lightline, na eksterijeru zgrade Regis Residences u Torontu lansirano je 2016.

Snow je primio brojne nagrade, uključujući Guggenheim Fellowship (Stipendiju Guggenheim) (1972.), Order of Canada ((Viteški) red Kanade) (Officer (Službenik), 1982.; Companion (Partner), 2007.), te prvu Nagradu generalnog guvernera za vizualne i medijske umjetnosti (Governor General’s Award in Visual and Media Arts) (2000.) za kino. Snow je proglašen Vitezom reda umjetnosti i književnosti (Chevalier de l'ordre des arts et des lettres), Francuska (1995.), 2004. godine sveučilište u Parizu Université de Paris I, Panthéon-Sorbonne dodijelilo mu je počasni doktorat. 2011. godine dodijeljena mu je nagrada Gershon Iskowitz.

Michael Snow: Odabrane novije aktivnosti

Michael Snow radi u mnogim medijima: slikarstvu, kiparstvu, videu, filmovima, fotografiji, holografiji, crtežu, knjigama i glazbi.

 
O nama Publikacije Bienale Međunarodni susreti Novosti Izložbe Biografije Kontakt
Sva prava pridržana © Galerija Kula 2009
Galerija kula
Povratak na pocetnu stranicu Pošaljite nam e-mail
English Hrvatski
Michael Snow

Michael Snow