Slikar  

 

Anto Kajinić - Biografija

Izložbe umjetnika:

 Anto Kajinić rođen je 19. lipnja 1953. u Modriči (Bosna i Hercegovina). Akademiju likovnih umjetnosti završio je 1977. u Sarajevu na slikarskom odjelu, u klasi prof. Ismara Mujezinovića. Član je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine od 1980. i Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu od 1995. Član je Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Sarajevu od 1991. kao i Matice hrvatske od 1994. te je član i jedan od utemeljitelja slikarske skupine KaMmeN (Kajinić, Marić, Numankadić) u Bosni i Hercegovini od 1987.
Utemeljitelj je umjetničke galerije Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Sarajevu 1995. Od 1992. do 1993. bio je vršitelj dužnosti ravnatelja Muzeja grada Zenice. Od 1986. objavio je preko 150 eseja iz područjalikovnih umjetnosti u listovima i časopisima: Oko(Zagreb), Obnovljeni život (Zagreb), Oslobođenje (Sarajevo), Bosna Franciscana (Sarajevo), Svjetlo riječi (Sarajevo), Glas mladih (Novi Sad), Naša riječ (Zenica), Hrvatski narodni godišnjak (Sarajevo), Krijesnica (Zenica), Akademija (Široki Brijeg), Motrišta (Mostar) i dr.
Jedan je od utemeljitelja i član uredništva časopisa Matice Hrvatske Krijesnica u Zenici od 1994. te stručnog časopisa za kulturu i umjetnost Akademija u Širokom Brijegu 2005.
Od 2007. stručni je suradnik u izradi Hrvatske enciklopedije Bosne i Hercegovine.
O slikarskom djelu Ante Kajinića dosad su pisali u brojnim katalozima, listovima i časopisima brojni likovni kritičari i povjesničari umjetnosti: Meliha Husidžinović, Azra Begić, Ibrahim Krzović, Nermina Zildžo, Miroslava Gašparović, Mile Stojić, Nermina Kurspahić, Ivana Vodvičić, Branka Perišić, Miloš Radić, Gradimir Gojer (Sarajevo), Davor Matičević, Marijan Susovski, Zvonko Maković, Branko Franceschi, Iva Šimat Banov, Zdenko Rus, Mladenka Šolman, Nada Beroš, Ljiljana Domić, Josip Škunca, Spomenka Nikitović, Vesna Kusin, Tonko Maroević (Zagreb), Aleksandar Bassin (Ljubljana), Sava Sokpanov (Novi Sad), Ješa Denegri, Irina Subotić, Lidija Merenik (Beograd), Antun Karaman, Sanja Žaja Vrbica (Dubrovnik), Igor Brešan (Split), Aleksandar Adamović (Tuzla), Ljiljana Perdov-Misirlić (Banja Luka), Vlastimir Kusik (Osijek) i dr.
Na Akademiji likovnih umjetnosti uŠirokom Brijegu Sveučilišta u Mostaru radi od 1996. kao docent, od 2000. kao izvanredni profesor, od 2003. kao redovni profesor, a od 2009. u trajnom zvanju redovitog profesora na slikarskom odjelu. Od 2003. mentor je na poslijediplomskom magistarskom studiju, a od 2011. na poslijediplomskom doktorskom studiju slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti uŠirokom Brijegu Sveučilišta u Mostaru.
Od 1998. do 2007. obnašaoje dužnost prodekana, a od 2007. do 2011. dužnost dekana na Akademiji likovnih umjetnosti uŠirokom Brijegu Sveučilišta u Mostaru.
Od 2005. predaje kolegije crtanja, slikanja, kaligrafije, iluminacije na Odjelu za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku kao redoviti profesor.
 

 
O nama Publikacije Bienale Međunarodni susreti Novosti Izložbe Biografije Kontakt
Sva prava pridržana © Galerija Kula 2009
Galerija kula
Povratak na pocetnu stranicu Pošaljite nam e-mail
English Hrvatski
Anto  Kajinić

Anto Kajinić