Slikar  

 

Mirjana Vodopija - Biografija

Izložbe umjetnika:

 MIRJANA VODOPIJA rođena je 1963. u Zagrebu. Diplomirala je 1987. godine na grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu u klasi profesora Miroslava Šuteja.
Od 1985. do danas ostvarila je 32 samostalne izložbe i sudjelovala na dvjestotinjak skupnih izložbi ili kustoskih koncepcija u zemlji i inozemstvu te na više međunarodnih rezidencijalnih projekata. Dobitnica je brojnih likovnih nagrada nacionalnog i međunarodnog karaktera.
U svom umjetničkom radu izražava se kroz različite medije i njihova preklapanja: kroz crteže i grafike, svjetlosne objekte, crteže žarnim nitima, instalacije i videoinstalacije, fotografije i ambijente.
Karakteristike njezinog rada su kontemplativni pristup i tematska zaokupljenost svjetlom i pokretom.
Djela su joj uvrštena u zbirke važnijih hrvatskih muzeja i galerija: Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, Moderne galerije u Zagrebu, Kabineta grafike HAZU u Zagrebu, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, u Grafičku zbirku Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, grafičku zbirku Tamarind Instituta, Albuquerque, New Mexico, SAD, kao i u druge muzejske i privatne zbirke.
O njezinom su radu pisali povjesničari i teoretičari umjetnosti – u knjigama, domaćim i inozemnim stručnim i umjetničkim časopisima („Kontura“, „Grafika“, „Grapheion“ itd.). Opsežna monografija o njezinom umjetničkom djelovanju s tekstom Branka Franceschija objavljena je 2004. godine u izdanju izdavačke kuće „Fraktura“.
Od 1987. godine do danas neprestano djeluje i kao vanjski suradnik Hrvatske televizije kao autorica brojnih scenografija, špica, jinglova i ilustracija te vizualnih identiteta emisija u njihovoj produkciji.
Od 1987. do 2007. djeluje kao samostalna umjetnica. Od 2007. godine predaje na Grafičkom osjeku Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, trenutno u zvanju izvanredne profesorice.
 

 
O nama Publikacije Bienale Međunarodni susreti Novosti Izložbe Biografije Kontakt
Sva prava pridržana © Galerija Kula 2009
Galerija kula
Povratak na pocetnu stranicu Pošaljite nam e-mail
English Hrvatski
Mirjana Vodopija

Mirjana Vodopija