Slikar  

 

Robert Šimrak - Biografija

ROBERT ŠIMRAK, rođen je 1967. godine u Zagrebu.

Osnovnu školu i Školu primijenjene umjetnosti pohađao je u Zagrebu. Akademiju likovnih umjetnosti upisao je 1987. godine. Diplomirao je na grafičkom odjelu u klasi profesora Ante Kuduza 1992. godine.

Po završenom školovanju djeluje kao samostalni umjetnik te postaje član Zajednice umjetnika Hrvatske i Hrvatskog društva likovnih umjetnika.
Boravio je na studijskim putovanjima u Indiji, Egiptu, Francuskoj, Italiji, Njemačkoj, Maroku i Austriji.

Predsjednik je Hrvatskog društva likovnih umjetnika u mandatu od 2001. do 2003.
U tom razdoblju koordinira zahtjevnim projektom obnove Doma hrvatskih likovnih umjetnika - Meštrovićevog paviljona.

Sudjelovao je u radu brojnih žirija, prosudbenih tijela i umjetničkih savjeta. Bio je član je umjetničkih savjeta Galerije Proširenih medija, Galerije Studenskog Centra, Galerije Dubrava, Galerije Karas, Galerije Bačva, Galerije Sebastian u Dubrovniku, Gradskog Muzeja Karlovac, organizacijskim odborima Zagrebačkog salona i Salona mladih.

Bio je član je povjerenstva za izbor poštanskih maraka RH od 2011. godine.
Radio je kao grafički urednik i dizajner časopisa Kontura i tjednika Mila u Vjesniku.

Od 1995. radi na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu kao asistent na nastavničkom odsjeku na kolegijima Crtanje i Slikanje.

2014. godine izabran je u zvanje redovitog profesora na Grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.


Samostalno izlaže od 1989. godine na četrdesetak samostalnih izložbi (Zagreb, Split, Rijeka, Dubrovnik, Pula, Varaždin, Koprivnica, Rovinj, Poreč, Slatina, Virovitica, Našice, Velika Gorica, Metković, Mostar, Čakovec, Ljubljana, Milano).

Skupno izlaže na više od dvjestotinjak izložbi, a od 1988. sudjeluje na gotovo svim značajnijim skupnim izložbama u zemlji (Biennale mladih u Rijeci, Salon mladih, Trienale crteža, Zagrebački salon, Trienale kiparstva, Međunarodna izložba crteža u Rijeci, Trienale grafike te na pedesetak drugih skupnih izložbi i koncepcija. Također izlaže na nekoliko skupnih međunarodnih izložbi od kojih treba izdvojiti Biennale mladih Mediterana u Lisabonu, Međunarodni biennale u Kairu, Međunarodni grafički biennale u Krakowu, Oldenburgu, Beču i Bophalu u Indiji. Sudjeluje i na najznačajnijoj generacijskoj izložbi “Nova Hrvatska umjetnost” (1993.) u Umjetničkom paviljonu te na izložbi Hrvatska umjetnost u osamdesetim također u organizaciji Moderne galerije u Zagrebu te na izložbi Hrvatsko slikarstvo u devedesetim godinama (2004.) u Domu HDLU-a.

Šimrakova plodna izlagačka aktivnost naišla je na iznimno brojan stručni i publicistički odjek, a za svoj umjetnički rad dobitnik je nekoliko nagrada (nagrada za koncepciju na biennalu mladih u Rijeci, nagrada za slikarstvo na biennalu mladih u Rijeci, posebno priznanje na 2 . biennalu grafike u Zagrebu, nagradu Ministarstva kulture na 3. hrvatskom trijenalu grafike u Zagrebu) i javnu (godišnja nagrada Društva sveučilišnih nastavnika mladim znanstvenicima i umjetnicima te nagrada grada Zagreba za obnovu Meštrovićevog Paviljona – Doma Hrvatskih Likovnih umjetnika za vrijeme njegovog mandata kao predsjednika HDLU-a.
2009. godine dobitnik je Vjesnikove nagrade «Josip Račić» za najbolju samostalnu izložbu u Hrvatskoj koja je realizirana u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu i Galeriji Božidar Jakac u Sloveniji. 2013. dobitnik je posebnog priznanje rektora Sveučilišta u Zagrebu za realizaciju grafičke mape «BOL», zajedničkog interdisciplinarnog projekta ALU i Medicinskog fakulteta.

2012. u izdanju Art magazina Kontura, objavljena mu je monografija «Robert Šimrak – Living well is the best revenge» s tekstom Ivice Župana.
  

 
O nama Publikacije Bienale Međunarodni susreti Novosti Izložbe Biografije Kontakt
Sva prava pridržana © Galerija Kula 2009
Galerija kula
Povratak na pocetnu stranicu Pošaljite nam e-mail
English Hrvatski
Robert Šimrak

Robert Šimrak