Izložba

 

Usputnice

IZLOŽBA NIVES KAVURIĆ KURTOVIĆ
NIVES KAVURIĆ-KURTOVIĆ, akademska slikarica, sveučilišni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, redoviti je član Hrvatske Akademije znanosti i umjetnosti - HAZU-a, Zagreb.
Tijekom listopada i studenog 1998. godine predstavit će vrsni segment svojeg recentnog slikarstva u SPLITU, u Galeriji KULA.
Zapravo, to je iscrpna i impresivna, i nadasve autorski vjerodostojna izložba!
Riječ je o nekoliko fragmenata njezinih ciklusa nastalih većinom od 1995., odnosno 1996. do lipnja/listopada te od 1997. do srpnja/kolovoza/listopada 1998. godine.
To su ciklusi SLIKA i PAHULJICA nastalih medu navedenim vremenima, datuma... U tom spomenutom vremenu - prostoru... ističu se fascinantna djela; između ostalih: Zaogrnuta iluzijom (1998. g.), dodirnuta kapljom Primavere, Plovidbom (1996. g.), jednom izuzetnom, posebnom ikoničnom slikom, nastalom 1998. g., nazvanom CVJETAČA.
Na s v e njih nadovezuju se tzv. VELIKI CRTEŽI uglavnom srodni, iako iz dviju vremenskih grupacija, one iz 1991.A994., i 1996./1997.
Svojim razložnim putevima izgrađuju se sami po sebi novi c i k 1 u s i; na primjer: ciklus UREZANI-POREZANI... te različiti NANOSI TRAJANJA, i niz "pojedinačnih" slika.
Nekoliko godina kasnije, to jest od lipnja 1998. godine, ističu se ciklusi USPUTNICE, i novi NANOSI TRAJANJA... Rada se najrecentniji ciklus ODMORIŠTA nastao kao subjektivitet, ovih dana.
Ciklus ODMORIŠTA, razgranat je lipnja mjeseca 1998. godine.
Ponajprije on je njezin predah poslije njezine retrospektive vremena 1964-1997. g., održane u Zagrebu u Galeriji Hrvatskog društva likovnih umjetnika.
Više manje usporedno s kreativnim predasima, u tišini svog ateliera - otvara nova traženja i potvrđuje neiscrpljene spomenute cikluse poput RECENTNIH SLIKA i PAHULJICA, te - USPUTNICA, i nekih "drugih" NANOSA TRAJANJA i ODMORIŠTA (iz lipnja 1998. g.).
Podrobnije opisano: tu je o s a m velikih CRTEŽA/SLIKA vremena 1996.-1997. g.
Ali i niz stalnih slikarskih inspirativnih istraživanja, od kojih će neki biti praizvedbeno izloženi u SPLITU, u galeriji KULA.
Treba istaći da su njezini NANOSI TRAJANJA nastali - pod istim naslovom - u raznim vremenima, dobima, tehnikama, dimenzijama-formatima.
Zato su oni neka vrsta ozbiljnog i dramatičnog zaštitno karakterističnog znaka NIVES KAVURIĆ-KURTOVIĆ. Njima se kazualno i projektivno pridružuju USPUTNICE i neki novi, drugačiji NANOSI TRAJANJA.
To su, zapravo, htjela ili ne htjela slikarica to, osobite biografske slike, bogato »javljene i notirane ZVONOM THOVANJA iz 1998. g., UKRIŽENOM ZABRINUTOŠĆU i s TRPNIM OBLIKOM (iz 1998. g), kao i s OBLAČNIM OSMJESIMA, također iz 1998. g.
Uz njih je POSTOLJE ZA UMORNE, uz druge slike vremena 1995./1997. g., kao i za d r u g e slike vremena 1995/1997. g,kao i onih sve do ovih lipanjsko-listopatskih dana godine 1998.
U ovom izboru NIVES KAVURIĆ-KURTOVIĆ iznjedrila je dio svog konstantnog i svoje isprepleteno jedinstvo, i svoje razlike unutar nervature svojeg recentnog stvaralaštva.
Listopad 1998. g.
VLADIMIR VLADO BUŽANČIĆ
 
O nama Publikacije Bienale Međunarodni susreti Novosti Izložbe Biografije Kontakt
Sva prava pridržana © Galerija Kula 2009
Galerija kula
Povratak na pocetnu stranicu Pošaljite nam e-mail
English Hrvatski