Izložba

 

Entering the Picture

MATT MULLICAN
''Entering the Picture''

13. Listopad – 14. Studenog 2020.
Mjesto održavanja:
- Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Splitu, HAZU
- Galerija umjetnina, Split
- Galerija Kula, Split

Matt Mullican rođen je 1951. god u Santa Monici, Kalifornija, a studirao je na Kalifornijskom institutu za umjetnost. Njegova intrigantni i globalno poznat umjetnički rad ne uklapa se u opće prihvaćene umjetničke kategorije i nomenklaturu.Tako se, na primjer, od samih početaka intenzivno bavi performansima pod hipnozom te u stanju transa izvodi osobu koja je tema performansa pokušavajući tako demistificirati odnos umjetničkog djela i procesa percepcije. U neprekidnom pokušaju da objasni i strukturira ono što je oko njega, Mullican je od ranih 1970-ih radio na razvoju složenog sustava modela i rječnika koji naziva "pet svjetova", a koji odgovaraju različitim razinama percepcije predstavljenih sa pet boja: zelena za fizičke, materijalne elemente; plava za svakodnevni život ("svijet bez okvira"); žuto gdje predmeti postaju vrijedni, kao u umjetnosti ("svijet uokviren"); crno-bijelo za jezik i simbole; i crvena za subjektivnost i ideje. S vremenom je Mullican ovaj složeni znakovni sustav razvio u svojevrsnu sveobuhvatnu kozmologiju. Sustav obuhvaća znakove, piktograme i slike koje nas okružuju u svakodnevnom životu, odnosno, piktograme i slike stvorene u području mašte i fantazije. Njihova ponavljanja i kontekstualizacija te međusobne reference stvorile su Mullicanov specifični vizualni vokabular iz kojeg umjetnik razvija različite modele prezentacije.

Mullicanov splitski nastup pod nazivom “Entering the Picture“ predstavi će izbor radova nastalih u posljednjih trideset godina koji će publici predstaviti sav raspon njegove umjetničke prakse, što uključuje: frotaže, transparente, skulpture, radove na papiru, videa i instalacije.


Matt Mullican rođen je 1951. god. u Santa Monici (USA), živi i radi u Berlinu i New Yorku. Poznat je kao jedan od najvažnijih umjetnika svoje generacije, imao je brojne samostalne izložbe od kojih izdvajamo one u MoMA , New York; Van Abbemuseum, Eindhoven; Dallas Museum of Art, Dallas; Tate Modern, London; Pirelli Hangar Bicocca, Milan; Kunstmuseum, Winterthur; The Hammer Museum UCLA, Hausder Kunst, Munich; Mertopolitan Museum; Centre Pompidou, Paris; Bolzano's Museion; museum Ludwig in Cologne itd. Njegovi radovi prikazani su na nekoliko Dokumenti (1982, 1992 i 1997), a sudjelovao je na Venecijanskom bijenalu 2013; Whitney bijenalu i Sao Paulo bijenalu u 2008. godini.

 
O nama Publikacije Bienale Međunarodni susreti Novosti Izložbe Biografije Kontakt
Sva prava pridržana © Galerija Kula 2009
Galerija kula
Povratak na pocetnu stranicu Pošaljite nam e-mail
English Hrvatski