Izložba

 

DRAGI TATA

Ante Rašić

“Dragi tata, kod mene se nije ništa promijenilo....“

Radovi na izložbi obuhvaćaju duži vremenski period autorovog stvaralaštva, od primarnog i analitičkog iz sedamdesetih i osamdesetih godina do danas. Unatoč tome izložba nema pretenzije da bude retrospektivna, već je na neki način zamišljena kao bezvremenska u kojoj vrlo različite stvari, problemi i radovi iz različitih perioda funkcioniraju.
Prikazani i objedinjeni na ovoj izložbi zadobivaju novi kontekst i novo značenje.
Umjetnik težište fokusira na složenost i raznovrsnost umjetnosti kojom svjedoči proteklo i sadašnje vrijeme u kojem živi(mo).
Izložbom se relativizira vrijeme i proteklo umjetničko djelovanje. Zamišljena je kao „rasuti teret“i zadire u složenu mrežu čovjekovog života u osobnom, općem i društvenom kontekstu, izloženog različitim problemima i isprepletenog na razini promišljanja i emocija, različitih raspoloženja i doživljaja, karakterističnim za prolaznost i stalnost mijena ljudske prirode.

Rašićevo mentalno označavanje radova počiva na stalnome nutarnjem procesu egzistencijalnih propitivanja koja iz nesvjesnih slojeva bića prvotno dopiru u svijest. Bogatstvom imaginacije i konstantnoga, dugotrajnoga cikličkog promatranja taj proces svjedoči o višeznačnome složenome nutarnjem motrištu autora koje nije lako klasificirati. Umnoženi pogledi usmjereni istodobno iz kompleksnoga očišta u više smjerova potom se, povlačeći brojne reminiscencije simbolički i redukcijski tijekom dugotrajnih polivalentnih stanja naposljetku opredmećuju i odražavaju realizacijom izložbe te, pušteni u svijet, žive svoj prostor – vrijeme život. Istraživač koje to, analitičko, ali i radoznalo motrište koje ujedno promatra vlastito bivanje i vjerovanje u umjetnost, zrcaljenje, zaraženost, povremenu sumnju, mimikriju i stalnu začuđenost i prožetost njome kao jednim od načina simboličkog tumačenja čovjeka i svijeta, aktualnim upitom u doba kad su naizgled svjetovi umjetnosti posvuda, kamo sve to ide...?
  

 
O nama Publikacije Bienale Međunarodni susreti Novosti Izložbe Biografije Kontakt
Sva prava pridržana © Galerija Kula 2009
Galerija kula
Povratak na pocetnu stranicu Pošaljite nam e-mail
English Hrvatski