Izložba

 

Timeline and Mind Maps 1997-today

LIA PERJOVSCHI

Timeline and Mind Maps

1997-today

Suvremene umjetničke prakse danas se počesto hvataju u koštac s dokumentarističkim procesima i akumulacijama znanja. Taj proces moguće je pratiti već od sedamdesetih godina naovamo.Tada umjetnici počinju adoptirati 'arhiv' kao medij vlastita likovnog izraza. Jedna od istaknutijih rumunjskih umjetnica koja se bavi sličnim problematikama od osamdesetih godina do danas je i LiaPerjovschi. Već će kritičar i povjesničar umjetnostiTerry Smith u svojoj seminalnoj knjizi Contemporary Art (Laurence King Publishing, London, 2011.), u kojoj daje pregled svjetske suvremene umjetnosti, istaknuti vidnu poziciju LiePerjovschi u orbiti suvremenog umjetničkog iskaza i to kroz njezine projekte kao što su Contemporary Art Archive/Center for Art Analysis (CAA) i KnowledgeMuseum.

Contemporary Art Archice/Center for Art Analysis zapravo je muzej suvremene umjetnosti u 'fileovima' i fokusira se na umjetnost i njezinu kontekstualnost, teoriju umjetnosti i praksu, kulturalne studije i kritičku teoriju. Riječ je o obimnoj međunarodnoj bazi podataka, svojevrsnoj 'kapsuli' znanja. CAA predstavlja okvir odnosno platformu za ideje, dijalog, komunikaciju koji se fokusiraju na kurentne debate kako u polju umjetničkog djelovanja tako i u novim kulturalnim teorijama. Diskurzivna je baza za propitivanje društvene i političke relevantnosti umjetnosti, njezine autonomije i njezinih promjena. Ovaj je projekt pod različitim imenima i na različitim mjestima aktivan još od 1985. godine. To i jest jedna od glavnih osobina 'arhiva' ovog tipa – neprestana migracija i nestalnost mjesta.Tako se CAA najprije odvijao u domu Lie i Dana Perjovschi u gradu Oradei, potom kao eksperimentalni atelijer pri Umjetničkoj akademiji u Bukureštu, u umjetničkom atelijeru Lie i Dana Perjovschi u Bukureštu, ali i u različitim drugim rumunjskim i svjetskim institucijama, muzejima, galerijama, neprofitnim organizacijama imass-medijima. CAA se trenutno na vrlo eksperimentalan način bavi propitivanjem smisla, istraživanjem skrivenih i izgubljenih ideja, analizom relevantnihdjela i promocijom ekscesnih autora; u fokusu mu je i očuvanje nemirnih kritičkih stavova u kontekstu prevladavajuće kulture konzumerizma i intelektualne stagnacije.

S druge strane, Knowledge Museum je projekt u kojem Lia Perjovschi reciklira sve svoje ostale projekte. Pokrenut je 1999. godine i aktivan je do danas. Unutar ovog projekta Lia se postavlja kao svojevrsni 'arhitekt' te na stolu, zidu ili u prostoru galerije predstavlja modele znanja koristeći različite knjige, članke, Internet ali i objekte koje je sakupila iz različitih muzejskih dućana po svijetu. Pritom koristi i dijagrame iz vlastitih interdisciplinarnih istraživanja.Primarna joj je edukacijska svrha. KnowledgeMuseum obuhvaća sedam odjela: Zemlju, Tijelo, Umjetnost, Kulturu, Znanje, Znanost i Univerzum. Kako potvrđuje Lia Perjovschi nije riječ o ultimativnom Muzeju (The Museum), ali projekt može poslužiti kao njegova temeljna startna pozicija. Može se shvatiti kao umjetničin odgovor na pitanje: Što možemo učiniti (kako bismo poboljšali promjenu)? Prema njezinu tumačenju znanje je opstanak i transformacija 'objekta' u 'subjekt' povijesti.

Dalibor Prančević

 
O nama Publikacije Bienale Međunarodni susreti Novosti Izložbe Biografije Kontakt
Sva prava pridržana © Galerija Kula 2009
Galerija kula
Povratak na pocetnu stranicu Pošaljite nam e-mail
English Hrvatski