Bienale

 

Mediteran 2008-Split

>>

<<

I.MEĐUNARODNI BIENNALE KIPARA I SLIKARA,MEDITERAN 2008,SPLIT.

Datum i mjesto održavanja:
9.-21.9.MUZEJ GRADA TROGIRA
8.-23.10.ZGRADA HAZU-Palača Milesi,Split

Nagrađeni radovi:
Prva nagrada:
Vuco Miro, Hrvatska "Karaka", emajlirana terakota, 24 x 16 x 47 cm, 2008.
Druga nagrada:
Hajou Bahram, Sirija "Dva čovjeka", mix media on canvas - komb. tehnika na platnu, 195 x 140 cm, 2000.
Treća nagrada:
Ivančić Hari, Hrvatska "Hrvatska zemlja", ulje/platno, 60 x 120 cm, 2007.

Sredozemna slika svijeta
Stari svijet je poniknuo na obalama Sredozemlja, na moru gdje se dodiruju rubovi Europe, Azije i Afrike. Antička baština Grka i Rimljana (uračunavajući tekovine Egipćana, Etruščana, Feničana) stvorila temelje civilizacije koju smo naslijedili a tri velike monoteističke religije (židovstvo, krščanstvo, islam) dale su nam duhovnu vertikalu od koje se, i nepirući se povremeno s njom, nismo u bitnome udaljili. U ostalim krizama europska kultura se nužno navraćala svojim izvorima, pa je renesansa potražila oslonac u mediteranskoj klasici, pa je romantizam bajronovski ili turnerovski krenuo na izvore Grčke, Italije, pa je francuski postim- presionizam iz zagušljivog Pariza, krenuo u Provansu, gonjen čežnjom Van Gogha i Gauguina za intezivnim doživljajem svjetlosti i sunca.
Sredozemna slika svijeta, dakako nije niti može biti jedinstvena. Istina, kao rijetko koja druga regija u čitavom svijetu mediteranska su područja obilježena dubokom tradicijom (često njome i opterećena, dapače frustrirana otežanim mogućnostima da joj se dostojno oduže, a kamo li da je nadmaše). Na Sre- dozemlju je ostvarena jamačno najveća koncentracija kulturnih spomenika, okupljen nenadmašan broj mjesta poticajnih i izazovnih za stvaralačko hodočašće. U rijetkom skladu prirode i ljudske akrtivnosti, pripitomljenom krajoliku i ograničen izraslom graditeljstvu stvoreni su iznimni uvjeti za kontemplaciju i meditaciju o prvim i posljednjim stvarima.
Sredozemna misao poznaje uzlete geometrijske strogosti i bujnost emocionalne ponesenosti. Na toplome moru povlašteni su povodi za smjele racionalne konstrukcije, ali i dobri razlozi za opijenost i ekastazu pojavnošču. Umjetnost što se događala u južnom podneblju upoznala je dobro i žarke, strastvene trenutke i mutne, sjenovite zakutke, znala je djelovati katarktički pročišćavajuće, ali i demonski zasljepljujuće. Našu, jadransku parcelu Mediterana posjećivali su i posjećuju i domaći i inozemni umjetnici, a oni tra- jno djeluju u priobalnim sredinama imali su priliku najbolje upoznati lice i naličje privlačnih (ali i opasno “fotogeničnih”) ambijenata. Razumije se, ne moraju slikari robovati viđenom, ne trebaju kipari odmjeravati se s dometima prethodno stvorene plastike, ali dolazak na Sredozemlje nužno postavlja određene kriterije, sili na dijakrone usporedbe, potiče na plodno takmičenje. Svaka epoha ima pravo i obvezu na vlastiti iz- raz, svaki stvaralac, da i hoče, ne može iz vlastite kože i imanentnoga mu potencijala, no susret u sredini nabijenoj i slojevitoj poput mediteranskih urbanih središta svakako stimulira poseban dijalog vremena i prostora, individualnosti i kolektivizma, invencije i konvencije, umijeća i zanosa.
Manifestacija što je organizira splitska galerija “Kula” želi biti jedna u nizu izložaba potaknutih njegovanjem mediteranskih nadahnuća. Na njoj će se stoga naći djela slikara i kipara formiranih u raznim sredinama i pripadati različitim naraštajima, poetikama i nacijama, ali voljnih da se odmjeravaju s duhom podneblja “genius loci”.
Bez stilskih, motivskih ili disciplinarnih ograničenja, sudjeluju likovni umjetnici koje žele nastaviti gdje su im prethodnici stali, koji su svjesna karika u lancu stoljetnih nastojanja da dadu impresiju i ekspresiju svi- jeta što ih okružuje ili svijeta za kojim čezne.
Tonko Maroević
 
O nama Publikacije Bienale Međunarodni susreti Novosti Izložbe Biografije Kontakt
Sva prava pridržana © Galerija Kula 2009
Galerija kula
Povratak na pocetnu stranicu Pošaljite nam e-mail
English Hrvatski